Αρθρα

Η Συγχωρεση ειναι η ιαση της δικης μας ψυχης

Πώς και γιατί να μάθεις να συγχωρείς.

Γιατί δεν συγχωρούμε ;

Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως οι άνθρωποι δε συγχωρούν εξαιτίας ενός υψηλού εγωισμού και μόνο. Οι άνθρωποι που δε συγχωρούν,συνήθως έχουν πληγωθεί πολύ στο παρελθόν,οπότε στην προσπάθεια αποφυγής νέου πόνου, γίνονται σκληροί κριτές και υψώνουν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στους άλλους,ενώ διαγράφουν εύκολα ανθρώπους που κάνουν λάθη και ειδικά όταν θίγεται η προσωπικότητα και τα θέλω τους. Η συγχώρεση όμως είναι το φάρμακο της ψυχής μας.

Ποιος δεν κάνει λάθη ;

Ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, ωριμότητας, εκπαίδευσης ή παιδείας, έχει δικαίωμα στο λάθος όπως όλοι οι άλλοι. Τα κριτήρια και η αυστηρότητα της κρίσης μας τώρα διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περίσταση. Ωστόσο δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό γιατί το ίδιο λάθος μπορεί να γίνει από τον καθένα μας αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ποιός γνωρίζει λοιπόν σε βάθος την ψυχή του; Και πόσο μάλλον είναι σε θέση να γνωρίζει την ψυχή του άλλου; Ή μήπως υπάρχει άνθρωπος που δεν κάνει λάθη ;

Η ευθύνη μας

Μας πλήγωσαν, μας στεναχώρησαν, ακούσαμε ‘’βαριές’’ κουβέντες , μας χώρισαν και άλλα πολλά. Εμείς όμως δεν είχαμε καμία ευθύνη γι΄αυτό το γεγονός; Δεν δώσαμε κανένα δικαίωμα ; Έστω ότι η άλλη πλευρά ευθύνεται κατά 90% και εμείς 10%,εμείς ζητήσαμε συγχώρεση ή αλλάξαμε κάτι για το δικό μας 10% ; Αναρωτηθήκαμε ποτέ εάν αυτό θα έφερνε κάποια αλλαγή; Αν από την άλλη εμείς προτιμήσουμε να κρατήσουμε το ‘’πάνω ‘’ χέρι, σκεφτήκαμε αν θα άλλαζε κάτι μ΄αυτή τη στάση; Ποιος θα είναι ο νικητής από όλο αυτό και τι θα κερδίσει ;

Πόσες ευκαιρίες να δώσω ;

Τόσες όσες είναι αντίστοιχα οι προσπάθειες για αλλαγή που βλέπεις. Διότι πολλοί απλά αναγνωρίζουν το λάθος τους χωρίς να αλλάζει κάτι και λίγοι το κατανοούν , μετανοούν και το διορθώνουν. Να συγχωρείς επομένως όταν ξέρεις ότι δεν υπήρχε κακό κίνητρο. Να συγχωρείς όμως και όσους δεν μπορείς να υπάρχεις κοντά τους εφόσον κάτι δε μπορεί να αλλάξει κάτι και να εύχεσαι για το καλό τους. Έτσι έρχεται η γαλήνη και η ηρεμία μέσα σου . Πάντα να συγχωρείς.

Η δύναμη της Συγχώρεσης

Η συγχώρεση είναι αρετή, είναι προνόμιο των δυνατών και των ευαίσθητων ανθρώπων που κατοικεί μέσα τους η αγάπη για τον εαυτό τους και τους άλλους. Τι κι αν σε στεναχώρησαν όταν γνωρίζεις ποιος είσαι και τι πρεσβεύεις; Η συγχώρεση θα γιατρέψει εσένα και την ψυχή σου. Στο πεδίο της ανθρωπιάς το δίκαιο και τα μαθηματικά περνάνε σε δεύτερη μοίρα για να κερδίσει η Αγάπη !

Ποτέ δεν είναι αργά...να συγχωρείς αν και εσύ θες να συγχωρεθείς !

Μάνος Ζερβάκης

Σύμβουλος Προσωπική Ανάπτυξης - Life Coach

Νεα Αρθρα

...

Εσύ Με Πόση Αγάπη Αγαπάς;

Τι ακριβώς είναι η αγάπη; Η αγάπη έχει έναν μοναδικό ορισμό ή έχει ένα διαφορετικό ορισμό για τον καθένα μας;

Περισσότερα
...

Πότε Επιστρέφεις Σε Μια Σχέση;

Στις σχέσεις των ανθρώπων τίποτα δεν είναι δεδομένο και κάθε ιστορία είναι διαφορετική, γιατί χτίζεται από διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές προσωπικότητες.

Περισσότερα
...

Συγχώρεση: Το Φάρμακο Της Ψυχής

Τα κριτήρια και η αυστηρότητα της κρίσης του καθενός από εμάς απέναντι στα λάθη των άλλων, όμως, διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περίσταση.

Περισσότερα